Пријателите на СМС пораки

Во овој дел одвојуваме место на нашиот сајт за пријателите на СМС пораки кои се љубители на пишаниот збор, дали е тоа проза или поезија или нивни мисли и текстови. Голема благодарност до сите нив кои што се согласија да ги споделат нивните дела со сите нас.

Ќе најдете доста интересни текстови за љубовта, животот, мудри изреки, мудри мисли, проза и поезија. Доколку и вие сакате да ги споделите вашите дела, слободно контактирајте не преку нашата контакт форма.

Утринска

Утринска

Со утрински мириси го пречекуваат утрото,
за нив денот се одврзува од ноќта вљубена
ги плете косите со исплетена сончева руба
прстен од бели облаци за музите небесни.

Едната од нив од џебовите истура насмевка
со неа се раѓа сокакот и нови утрински џагори,
се скокоткаат рацете со триења од задоволства
ќе поминат тие и со срамежливи воздивнувања.

Поезијата на Даница Дани

Ајде возбудете ги сега овие случајни минувачи
ќе ви пуштиме ветер под белите везени кошули
а градите распуштете ги за желни и широки очи
со изострени брадавици во нивните сочни погледи.

Утрово по калдрма скокаат обоените камења
со заглавени потпетици се ликуваат и се смеат,
се е можно, жени со цветни разнишани фустани,
чорапи со пеперутки,марами по кршливи бутови.

Песнава е утринска, нерасонета ви раскажува,
не можам да ја сопрам, не можам да ја сокријам,
иако надвор се уште е зимски календар ,а таа пее,
утринска песна за топли студови и Јануарски снег.

~ Даница Петровска-Дани 18:20 27.01.2012 ~