Поучни приказни

Ризик

Поучна приказна за двете семињаВо плодната почва биле засадени ДВЕ СЕМИЊА едно до друго.

Првото СЕМЕ рекло:
- САКАМ ДА РАСТАМ! Сакам да ги пуштам корените длабоко во...

Повеќе: Ризик

Најубавата ружа

Градина со ружиЕднаш, во едно време, во една земја, живееше прекрасната ќерка на големиот владар. Дојде време за нејзина венчавка, но на девојката не ѝ се допаѓаше никој, ниту синови на...

Повеќе: Најубавата ружа

Како ќе ги решиш животните проблеми

Правила за среќен животНејзиниот татко бил кувар по занимање. Ја зел со себе во кујната, зел три лонци, ги наполнил со вода и ги ставил на шпорет. За кратко време водата во лонците почнала...

Повеќе: Како ќе ги решиш животните проблеми

Како се чува љубовта?

Зачувај ја твојата љубовМајката со својот седумгодишен син шетала по плажата.

Во еден момент детето прашало:
- Мамо, како се чува љубовта?

Повеќе: Како се чува љубовта?

Доверба

tatko i_kerkaЕдно мало девојче со нејзиниот татко поминуваа преку еден мост. Татко и беше исплашен, па милно му рече на девојчето:
- Мила, те молам држи ми ја раката за да не паднеш во реката.
Малото девојче рече:

Повеќе: Доверба