Мудри изреки и поговорки

Нека благост ја...

Нека благост ја победи лутината. Нека доброто го совлада злото. Нека алчниот го освојат дарови. Нека лажливецот ја надигра вистината. Нека на омразата преку љубовта и дојде крај.

Ако сакаш да...

Ако сакаш да дознаеш какво е чувството да си ѕвезда, седни на врвот од новогодишната елка.

Ракијата и виното...

Ракијата и виното со пари го пиет, водата бадијава ет и не ја пиет.

Љубомората е...

Љубомората е броење на туѓи среќни моменти наместо броење на своите. Љубомората може да го направи несреќен и најбогатиот.

Среќата секогаш...

Среќата секогаш изгледа мала кога ја имаш во рацете, но пуштија и ќе ја видиш нејзината големина.

Љубовта е...

Љубовта е клуч за СЀ.Барајте го тој клуч.

Тагата е нашиот...

Тагата е нашиот најдобар учител. Човекот може да види подалеку низ една солза отколку низ телескоп. Жалоста треба да биде инструктор на мудрите.