Десетте кучешки желби

Десетте кучешки желби

1.Секоја разделба со тебе, за мене значи страдање, затоа размисли пред да ме земеш, и не ме земај како играчка, додека сум мал, за подоцна да ме отфрлиш.

2.Сакај ме таков каков што сум, бидејќи јас немав можност да избирам пријател и господар, а и јас те сакам таков каков што си.

3.Биди стрплив со мене, остави ми време да разберам што бараш и што очекуваш од мене, имај доверба во мене зашто мојот живот зависи од тебе.

4.Никогаш не се лути на мене и немој за казна и без причина да ме тепаш и затвораш, затоа што ти имаш свои пријатели, работа и разонода, а јас те имам само тебе.

5.Зборувај понекогаш со мене, зашто јас иако не ги разбирам сите зборови, го препознавам твојот глас и знам кога ми се обраќаш мене.

6.Доброто или лошо однесување со мене, никогаш нема да ти го заборавам, затоа размисли пред да ме искараш, преиспитај се, можеби и ти грешиш или јас неможам да разберам што бараш од мене.

7.Размисли пред да ме удриш, бидејќи јас имам јака челуст и остри заби, кои не сакам да ги употребам на тебе, а подготвен сум да се жртвувам за тебе до последен здив.

8.Староста е иста за сите живи суштества, затоа грижи се за мене кога ќе остарам, кога ќе бидам болен и таа добрина никогаш нема да ти ја заборавам.

9.Испрати ме на моето последно патување како пријател, зашто тоа е долг за верноста и убавите години поминати заедно.

10.Секој ден, нека ти биде радост.

Извадок од книгата „Оскар“ - Живко Новески