Цитати од познатите

Пабло Неруда - Најтажната песна

Вечерва би можел да ги напишам најтажните стихови.

Да напишам, на пример: „Ноќта е ѕвездена, 
и треперат модрите ѕвезди во далечината“.

Ноќниот ветер кружи по небото и пее.

Повеќе: Пабло Неруда - Најтажната песна

Пабло Неруда – Смрт

Многупати одново сум се родил, од длабочините
на поразените ѕвезди, оновувајќи ги нишките
на оние вечности што сум ги населил со своите раце,
и сега ќе умрам, ништо повеќе, со земјата...

Повеќе: Пабло Неруда – Смрт

Единаесет минути - Пауло Коелјо

Пауло Коелјо„Спротивно на она што го мислат моите клиенти, сексот не се практикува кога било. Во секој од нас постои внатрешен часовник и две лица за да водат љубов, неопходно е нивните сказалки во ист миг да покажуваат исто време. Тоа не се случува секој ден. Доброто расположение на оној кој сака, не зависи од сексуалниот чин. Двајцата кои се сакаат и се...

Повеќе: Единаесет минути - Пауло Коелјо

Ода на неколкуте жолти цветови

Наспрема небесното синило морето ги движи
своите синила, а наспрема небото
неколку жолти цветови.
Доаѓа октомври.

Повеќе: Ода на неколкуте жолти цветови

Извадок од ‘‘Порака во шише‘‘

Порака во шише - Николас Спаркс“Ако откриеш нешто што е во состојба да ти го парализира цело тело, најдобро е да се обидеш за тоа да дознаеш што повеќе. Ако едноставно го занемариш тоа чуство, никогаш нема да дознаеш што можело да се случи, а тоа е...

Повеќе: Извадок од ‘‘Порака во шише‘‘

Страница 2 од 2