Белата и црна кутија

Поучна приказнаНекогаш одамна, живеел некој многу сиромашен човек. Тој имал син единец кој многу го сакал. Го научил да чита и да пишyва. Во тоа време, ретки биле тие што знаеле да читаат и пишyваат.
Старецот, на денот кога умираше, го повика својот син и му даде две мали кyтии - БЕЛА и ЦРНА, и му рече:

- За жал, синко немам ништо друго да ти оставам освен овие две кyтии. Кога ќе ти биде многу тешко во животот, кога ќе мислиш дека повеќе не можеш да издржиш, отворија белата кyтија, а црната отвори ја тогаш кога ќе ти биде добро во Животот.

Младото момче достојно го испрати татка си, го спакува...

Повеќе: Белата и црна кутија

Не се откажувај - Приказна за бамбусот

Приказна за бамбусотЕден ден одлучив да се откажам од се... Се откажав од мојата работа, мојата врска, мојата духовност... Сакав да се откажам од мојот живот.
Отидов во шумата да разговарам за последен пат со Бог.

- Господе, прашав, можеш ли да ми дадеш една добра причина да не се откажам?

Неговиот одговор ме изненади...

Повеќе: Не се откажувај - Приказна за бамбусот

Што и да направиш...

Приказна за едно магареСи живееле еднаш многу оддамна еден брачен пар кои имале дванаесетгодишен син и едно магаре. Еден ден мажот и жената решиле малку да патуваат, да работат и така да го запознаат светот па тргнале на пат. Кога дошле во првото село, селаните почнале да зборуваат: - Видете го ова невоспитано момче. Тоа го јавнало магарето а

Повеќе: Што и да направиш...

За љубовта...мисли и пораки 01

Пријателството понекогаш може да се претвори во љубов, но љубов во пријателство – никогаш.

Повеќе: За љубовта...мисли и пораки 01